Історія курорту Трускавець

13 травня 2019 р. 15:53 Про Трускавець назад

Історія курорту Трускавець

Курортне місто Трускавець розташоване на висоті 450 м над рівнем моря, неподалік від мальовничих Карпатських гір, які звуть «легенями Європи». І справді, таке чисте, насичене киснем повітря аж п’янить. Відпочинок у Карпатах наповнює організм здоров’ям та енергією, відновлює втрачені сили.

З чого все починалось?

Сьогодні курорт Трускавець добре відомий по всій країні та в Європі. Незалежно від пори року, на відпочинок в Західну Україну та для оздоровлення приїжджають до курорту наші земляки та іноземці. Проте так було не завжди…

Історія Трускавця бере свій початок ще в 15 столітті. Місцевим жителям з давніх-давен були відомі лікувальні властивості місцевих вод. Проте привернули увагу до місцевості спочатку солеварні, нафтові та озокеритні копальні, родовища свинцю, цинкових руд, сірки. Джерела цілющої води знайшли робітники гірничого підприємства під час розвідувальних робіт.

Вперше лікувальні властивості місцевих вод описав лікар В.Очко в 1578 році. Через 150 років в підручнику Naturalis Historia Р.Жончинський згадав про те, що в Трускавці місцеві жителі лікують багато хвороб джерельними водами. Далі вивченням їх дії зайнялися німецькі вчені Б.Хаке і Н.Фіхтель. Все це привело до того, що у 1827 році у невеликому містечку було побудовано перші приміщення для купелі. Ця дата і вважається роком заснування курорту. З тих днів пройшло багато часу, курорт пережив декілька світових війн, зміни влади. Проте незмінним залишилось одне - відпочинок в Україні в Трускавці вважається лікувальним, оздоровчим та релаксуючим, престижним, європейським та вельми приємним за ціною.

З популярного європейського курорту до колгоспу ім. Шевченка

Відкриття цілющих властивостей трускавецьких вод призвело до великої популярності курорту в Австро-Угорській імперії, до складу якої він входив, та по всій Європі. Станом на 1900 рік Трускавець мав дві водолікарні, спеціальне приміщення для інгаляцій, облаштовані купальні та джерела, безліч пансіонатів та готелів, розпочалось будівництво залізниці. У 1913 році курорт був нагороджений престижною Великою золотою медаллю за свій успішний розвиток. Місто-курорт відповідало усім європейським стандартам. До нього приїжджали на відпочинок вельможі, президенти та посли з усієї Європи. У 1933 році кількість людей, що приїхала на відпочинок, перевищила 17 тис чоловік!

Руйнівного удару курорт Трускавець зазнав під час Другої Світової Війни, входу до складу СРСР. З європейської перлини, оздоровниці він опустився до рівня колгоспу ім. Т.Шевченка. На щастя не на довго. У 1950 році Трускавець знову отримує статус міста, а через декілька років стає всесоюзним курортом. Тури на Західну Україну отримують робітники з усього Союзу, тому починається активна розбудова міста, спорудження численних висотних санаторіїв, комплексів для відпочинку. На кінець ХХ століття функціонувало 2 бювети лікувальних вод, 2 поліклініки, 2 бальнеозокеритолікарні та близько 40 лікувально-оздоровчих заклади. На цей час курорт міг прийняти близько 14 тисяч відпочиваючих, позитивні відгуки про Трускавець ширилися далеко за межі України.

За часів незалежної України, у ХХІ сторіччі курорт отримує нове життя. Місто знову набуло європейських обрисів, з кожним роком поїхати відпочивати в Україну бажає все більше іноземців з Європи, країн СНГ. На сьогодні Трускавець – це сучасний центр для відновлення здоров’я та приємного відпочинку, що має пропозиції на будь-який смак та бюджет. Цікаві пропозиції ви отримаєте від готелю-ресторану «Сенатор», що вирізняється європейським рівнем обслуговуванням та помірними українськими цінами.